Поиск
  • daghivictor

Constantin Anghel: “Anul 2020 a fost unul paradoxal”


Interviu cu Constantin Anghel, președintele clubului Dacia Buiucani- Cum a fost acest an pentru Dacia Buiucani?


- De la început vreau să menționez faptul că noi suntem unicul club de fotbal din istoria Republicii Moldova, care a urcat toate treptele fotbalistice, începând de la campionatul de copii și juniori, continuînd cu Diviziile B și A, și iată-ne ajunși în Divizia Națională, doar cu discipolii școlii noastre, dar și cu 4 antrenori cu experiență din cadrul Clubului nostru, fără vreun stranier în lot. Este o performanță pentru clubul nostru! Începând cu anul 1997, de la fondare, am avut răbdare și am demonstrat că putem obține rezultate bune doar cu discipolii noștri, membri ai diferitor selecționate, și asta o vom face în continuare – acesta este obiectivul nostru de bază – să jucăm în Divizia Națională cu fotbaliști băștinași și să demonstrăm că moldovenii pot juca fotbal.


Anul 2020 a fost unul paradoxal. Pe de o parte, am suferit cu toții de pe urma acestei pandemii, atât din punct de vedere psihologic cât și economic. În același timp, am avut rezultate pozitive la debutul nostru în Divizia Națională, n-am avut nicio traumă a jucătorilor. Băieții noștri s-au pregătit bine și este meritul staffului nostru de antrenori, pe care îi consider megaprofesioniști. Antrenorul Andrei Martin și asistenții săi au organizat excelent procesul de pregătire a jucătorilor, inclusiv în perioada de izolare, a fost elaborat procesul corect de alimentație a băieților. Recunosc, unii jucători au fost bolnavi cu Covid-19, dar ei au stat în carantină și nu am avut focare la echipele de copii sau seniori. Clubul nostru a testat jucătorii cu regularitate, de aceea am avut niște cheltuieli suplimentare. Datorită medicilor noștri Vitalie Liboni, Nicolae Moga și Diana Ala, am traversat cu bine această perioadă grea din istorie.


Referitor la evoluția noastră în Divizia Națională. Până acum, am fost prezenți în prima divizie în cadrul unor contracte de colaborare cu Rapid-CSCA și Dacia, dar anul acesta am fost de sinestătători. S-a împlinit un vis de-al nostru. Nu în zădar se spune că orice soldat visează să devină general! Mi-a plăcut devotamentul din teren a echipei, jucătorii noștri luptau în fiecare meci ca adevărați bărbați până la ultimul minut. Consider că antrenorul Andrei Martin a reușit să creeze un colectiv adevărat!


Nu suntem un club profesionist, nu avem o finanțare stabilă, jucătorii nu primesc salarii. Apare fireasca întrebare – cum de ei joacă? Răspunsul este simplu. Se cunoaște că FMF va remunera cluburile din Divizia Națională, care va folosi jucători tineri U21 și noi am avut o înțelegere cu băieții că ei vor primi acești bani la sfârșitul sezonului, după un recalcul transparent, adică raport cost, cheltuieli.


Scopul nostru este să ne menținem în Divizia Națională și este încă devreme să luptăm pentru un loc în cupele europene.


Dacia Buiucani este susținută financiar de Consiliul municipal Chișinău, în anul 2020 ne-au fost alocați 450.000 de lei. Este un caz unic de acest fel și noi ne mândrim că reprezentăm capitala în campionatul național. Profitând de ocazie vreau să-i mulțumesc primarului general Ion Ceban și Consilierilor CMC pentru acest ajutor. Banii primiți de la Primărie ne permit să plătim cheltuielile curente ale echipei – transportul, confecționarea echipamentului, chiria stadionului cu teren natural, gestionarea stadionului din Ghidighici, etc.


În conformitate cu acordul semnat cu Primăria, CSCT Buiucani și-a asumat responsabilitatea să antreneze gratis și să oferim echipament sportiv copiilor din familii social vulnerabile.


Le mulțumesc pentru susținere companiilor West Art Sport, OM, Asterra Group, Polygon, și Camera de Comerț și Industrie R. Moldova, cu care avem o colaborare fructuoasă.


Înainte de a accepta să jucăm în Divizia Națională, am dus tratative cu vreo 20 de companii mari să devină sponsorii noștri, dar n-am găsit un numitor comun. Conducătorii companiilor nu primeau nici o facilitate fiscală în cazul în care se decideau să sponsorizeze clubul nostru. De aceea, m-am bucurat când a fost organizată recent în Parlamentul Republicii Moldova o ședință despre modelul de rentabilitate socială a investițiilor în fotbal, la care a fost prezentat un studiu, la care am participat și eu. Totodată, m-am întristat când am văzut că în loc să se discute despre această lege, s-a vorbit cu totul despre altceva. Și asta nu e bine. Consider că până când nu vom avea o lege clară de sponsorizare, nu vom avea performanțe în sport.


- Când se va reuni echipa și care va fi planul de pregătire pentru returul campionatului?


- Echipa se antrenează din 11 decembrie, sunt organizate câte trei antrenamente pe săptămână. Din 11 ianuarie avem planificat un cantonament de pregătire, în conformitate cu planul antrenorului. Ne dorim să avem câte 2 antrenamente pe zi, vor fi planificate câteva meciuri amicale, iar pe 23 februarie este planificat primul joc din noul an, cu FC Florești din etapa XXII.


- Ce schimbări sunt la echipă?


- Este posibil să ne despărțim de doi jucători, unul urmează să plece în probe la un club din Rusia, iar altul – în Europa.

În vizorul unor agenții de impresariat se află 6 jucători de la clubul nostru,în prezent ducem tratative despre o potențială arendă a lor în alte cluburi.

Se cunoaște că discipolul CSCT Buiucani, Lado Akhalaia, a semnat recent un contract pe 4 ani cu celebrul club italian Inter Milano. Urmează după sărbători să primim o compensație de la formația italiană, iar banii vor fi investiți în clubul nostru.

În același timp, antrenorul Andrei Martin a luat decizia să convoace la echipă 4 jucători tineri cu anul nașterii 2004.


- Vă mulțumesc pentru acest interviu!


- Profitând de ocazie, vreau să-i felicit pe toți cu sărbătorile de iarnă, să vă doresc multă sănătate, răbdare, succes și împlinirea tuturor dorințelor!Просмотров: 29Комментариев: 0

Недавние посты

Смотреть все